20 Şubat 2015 Cuma

NASIL HIZLI YAZILIR?

kalemle hızlı yazmak
Merhaba arkadaşlar. Bugün nasıl hızlı yazacağınız hakkında size birkaç tavsiye ve öneri vereceğim. Hızlı yazmak sabır işidir bir bakıma ve aynı zamanda istekli olmak ve de kendimizi biraz zorlamak lazım. Çünkü, hızlı yazmak uğraştırır. Neyse Hemen Tavsiyeleri anlatayım. Öncelikle tabi ki sanki futbol maçı olacakmış gibi ısınmanız lazım. Özellikle bu soğuk havada hem sıcaklık olarak hem de el hareketliliği lazım. Bu nasıl bir hareketlilik yani uzun zamandır yazmadıysanız elinize bir kalem alıp yazmaya başlayın ve deneme turları atın kalemle araba gibi J
Yani bira metin yazın not tutun elinizle kalem alışsın ve ısınsın. Sonra ise güzel yazmaya çalışın ki yazınızı okuyacaklar için daha kolay anlaşılsın ve göze hitap eden bir görünüm kazanması için önemelidir. Dinlerken not tutmak için hızlı yazmak çok önemlidir. Bir derste veya başka bir yerde de hızlı yazmanız gerekebilir. Örneğin okulda daima bu lazım olacaktır.

Hızlı yazmak için çok bastırmayın yazdığınız şeye ama yazdığınız da iz gibi olmasın o zaman geçiştirme yapılmış gibi olur. Hızlı yazmak ve not almak için kitap okumak da çok önemlidir. Bir kitabı okurken kelime hazneniz gelişir ve yazım kurallarını biraz öğrenmiş olursunuz. Hem de okuma alışkanlığı kazanmanıza bile faydalıdır. Yazıyı hızlı yazarken yazım kurallarına da dikkat etmemiz gerekir. Kelimeyi doğru yazmak, noktalama işaretlerini doğru kullanmak ve kurduğumuz cümlenin anlamca bozulup bozulmadığına dikkat etmemiz gerekir. Buna yavaş yazarak da alışabiliriz. Tabi ki ilk yazmaya yavaştan başlayın sonra hızınızı kendiniz kazanabilirsiniz. Önemli olan bir diğer nokta ise derste not alırken mesela kelimeleri kısalaştırarak kullanmak. Kelimeleri anlayacağımız şekilde kısalaştırmak zamandan kazanmamızı sağlayacaktır. Ama sadece kısalaştırmak da yetmez bazen. Şanslı olmak ya da nasip olmak gibi olaylarda vardır.

Neyse hızlı yazmak için çok çalışarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Türkçe testi çözerek de hızlı yazabilirsiniz. Yani anlatım bozukluğunu öğrenmek, noktalama işaretlerini doğru kullanmak gibi nedenlerden test çözmek ve konu çalışmak da faydalı olacaktır. Sonuç olarak hızlı yazmak için bir zamana ihtiyacımız vardır. Hiç kimse bir anda pat diye hızlı yazamaz yazsa da o yazı pek anlaşılmaz veya cümleler bozuk olur. En verimli bir şekilde nasıl hızlı yazılır bugün bundan bahsettik. Umarım daha sonra da bu konuya bira ek yapabiliriz.