1 Ocak 2015 Perşembe

C Programlama Örneği

Merhaba arkadaşlar. Bir gün aradan sonra tekrar beraberiz ve kusura bakmayın bu yazıyı dün yazmalıydım. Neyse vakit kaybetmeden örneğime geçeyim. Bu aslında basit bir hesap makinesi gibi olacak. Ama önce ekrana nasıl bir şey yazılır onu göstereyim. C kod sayfası açmıştık en son o sayfaya kodumuzu yazacağız. Kodumuz en başta daima şu ifadeleri içermelidir :

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
int main ()
{ .......
 .....
}

Yukarıdaki ifadeler yazacağımız yazılımda kullanacağımız temel fonksiyonları içeren kütüphanelerdir. Kütüphane eklemek için #include<  ... > şeklinde eklenir. Ve içine de kütüphane adı yazılır stdio.h ,conio.h, math.h , stdlib.h  ve benzeri gibi isimler. Stdio.h kütüphanesini ekrana yazdırma yani çıktı(output) alma ve ekrandan sayı girmemizi sağlar (input). Stdlib.h ise en sonunda ekranda çıkacak sonucu görmemiz için bir durdurma olan system("pause"); kodunu içinde barındıran bir kütüphanedir. Main() de bir fonksiyondur. Yazacağımız kodları çalıştıran yerdir.Kodların hepsini main içine yazacağız ilerde bazı istisnaları olacak neyse devam edelim. Örneğin kolaylık olsun diye ekrana ilk başta bir şey yazdırmakla başlayalım.Ekrana merhaba dünya yazdıralım.Bunun için ekrana yazdırma fonksiyonu olan printf("   "); fonksiyonunu kullanacağız. Bu arada ekranda her satırdan sonra ; koyacağız. Çünkü ; artık o satırın devamında bir şey olmadığımı bilgisayara bildirir ve bir alt satırdan yazdığımız kodu okumaya devam eder. Ama bazı fonksiyonlardan sonra ; konmaz. Bunu yazdıkça öğreneceğiz. Basit bir kod yazalım :

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
int main ()

   printf("Merhaba Dunya");
system("pause");
return 0;
}


Şimdi burada bazı şeyleri açıklayayım. return 0; kodu sıfıra dön anlamına gelip program penceresinin kapanmasını sağlar. Main fonksiyonunun başına int yazmamız geriye int tipinden değer döndürülecek anlamına gelir. Ki return 0; da sıfıra yani başlangıca dön demektir. Bir de eklemek istediğim bir şey var. system("pause"); kodu da programı durdurup "devam etmek için bir tuşa basınız" yazarak. ekranı kapatıp programı sonlandıracaktır. Daha doğrusu kod okumada bilgisayar artık return 0; kodunu okuyacaktır.

Eğer benim gibi devam etmek için bir tuşa basınız yazısını görmek istemiyorsanız. Bir kaç satır altta çıkartıp yaptığımız programlar ile karışmasını önleyebiliriz. Yada tamamen onu kullanmadan başka bir fonksiyon kullana biliriz. Onu bir sonraki kodda kullanacağım. Ama fark etmez. İstediğinizi kullanın. ☺☻♥

Sadece printf("Merhaba Dunya"); yerine  printf("Merhaba Dunya\n\n");  yazın ve iki satır alta geçin.
Bu arada \ ters splash(veya ters bölü) dediğimiz işarettir. Bunu ekrana çıkartmak için alt gr ve \  gördüğünüz tuşu kullanın. Bir sürü konu çıktı şimdi :). kafanız karıştıysa bir sonraki yazımda bunu gidereceğim emin olun. Çok önemli bir mevzu biz bu kodları nasıl çalıştıracağız? Tabi ki F9'u kullanarak derleyip çalıştırmış olacağız. İlk bastığımızda bize nereye ve hangi isimle kayıt olacağını soracaktır. Genellikle masaüstü seçilir ve istediğiniz ismi yazabilirsiniz. Bir Türkçe karakter
kullanmayın!

Ben şu hesap makinesi kodunu bir sonraki yazıda verip tekrar neyi neden yazdığımı açıklayayım.Bu yukarıdakiler bir ısınmaydı hesap makinesi uygulamamızdan bağımsız. Kod yazmaya alışıp soru işaretlerini yok etmek için :).  Şimdilik görüşürüz.