29 Aralık 2014 Pazartesi

Google Analitics Nedir?

Google analitics
Merhaba arkadaşlar. Bugün Google Analitics'den bahsedeceğim. Google Analitics aslında bir siteniz, bir mobil uygulamanız veya benzeri sanal ortamda kullandığınız benzeri bir şey için derin bir raporlama bilgisi sağlayan araçtır. Örneğin;
bir web sitesi için siteye gelen ziyaretçilerin sayısı, hangi sayfalarda dolaştığını, ne kadar süre durduklarını, nereden bağlandıklarını şehir olarak veya ülke olarak, hangi dilde olduğunu, tarayıcı tipini işletim sistemini ve servisi sağlayıcıya kadar her şeyi gösterir oran, sayı ve grafik olarak elde etmenizi sağlar.

Bunların haricinde sitenize ne yolla geldiği ( organik , direkt, ...vb)  hatta giren kişilerin ortalama kaç yaşında olduğunu ve bunu bir yüzdelik grafikle ifade edilebiliyor. Bağlanılan ağların ismini bile gösteriyor. Aynı zamanda canlı olarak sitenize giren ziyaretçinin hangi sayfalara baktığını, ne kadar süre durduğunu, ve dünya haritası üzerinde nereden bağlandığı gösterilmektedir. Ve bu belgelerin çoğunu istediğiniz format ile indirebilirsiniz. Ya da raporları isteyen birine bu raporu otomatik olarak e-posta olarak yollayabilirsiniz. Yüzdelik dilimler, çeşitli grafiklerle zengin bir site takip merkezi gibi ☺.

Peki bunu kullanmayı nasıl öğrenebiliriz. İşte süper bir soru öğrenmekle kalmaz hem de sertifika bile alabiliriz Google analitics academy'den. Bu sertifika için internetten eğitimi tamamlayıp sınav verilmesi gerekiyor. Sınavı da internetteki web sayfasından olunabiliyor. Harika bir imkan şimdi ücret ödeyecek miyim diye düşünüyorsunuz eminim hayır ücret ödemesi falan yapmanıza gerek yok
çünkü bedava :).

 Ama belli kayıt tarihi var o dönemde kayıt olunuyor. Bir gmail hesabınız varsa çok kolayca bağlanın dersleri ve küçük sınavlarını tamamlayıp hemen sertifika verilebilir. Onun haricinde analitics de 4 temel konu alanında sertifika veriliyor. Linki vereyim uğraşmayın. Ama kötü bir haberim var eğitim ve sorular falan ingilizce ama moralinizi bozmayın ingilizceniz gelişir. Hem resmi bir belge almış olursunuz. Ki bu sertifika kariyer yaşantınız için çok önemli ve standart oldu artık günümüzde.
İngilizceden korkmayın arkadaşlar o kadar da zor değil alın elinize bir yazıyı çevirin bol bol ingilizce film, müzik v.b yolla kelime öğrenip bu kelimeleri artık nasıl telaffuz edilip, ne anlama geldiğini anlıyor olacaksınız emin olun ☻.

Evet sanırım biraz az bilgi oldu he Analitics Academy adresi vereyim :
https://analyticsacademy.withgoogle.com/explorer

Faydalı olmasını dilerim kardeşlerim :)

##Yarın ne konusunda konuşsak acaba .... Buldum C Programlamadan bahsedeceğim. Hatta bir kaç doğaçlama kod yazarız ☺☻☺